Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Το ταξίδι συνεχίζεται για την Δ΄ και Ε΄ τάξη

Επειδή πιστεύουμε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί πολλαπλώς να ωφεληθεί από την επίσκεψή του σε μουσεία, διαλέξαμε την Παρασκευή 15 Μαΐου του 2015 να επισκεφθούμε δύο πολύ σημαντικά μουσεία της Θεσσαλονίκης.  Το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό.  Τα εκθέματα των μουσείων μας έδωσαν την ευκαιρία μιας θερμής και άμεσης συνομιλίας με έργα τέχνης και συνέβαλαν στην κατανόηση και αφομοίωση του πολιτισμού μας.
Ήταν ένα γοητευτικό και πολύτιμο ταξίδι στη βυζαντινή και αρχαία Ιστορία, που συνεχίστηκε με την προσέγγιση ενός σημαντικού μνημείου της πόλης της Θεσσαλονίκης, του βυζαντινού ναού του Αγίου Δημητρίου.  Με θαυμασμό και στοχαστική διάθεση περιηγηθήκαμε μέσα στον ιερό χώρο, με ευλάβεια κατεβήκαμε στη φυλακή του μυροβλήτη Αγίου, με συγκίνηση συναισθανθήκαμε τη μοναδικότητα και την αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Τέλος, με αργό περπάτημα, συγκέντρωση και σιγανή μελέτη περιδιαβήκαμε τα τείχη της πόλης.
Μέσα απ' τις πύλες, τους πύργους και τις πολεμίστρες, αποκτήσαμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του βυζαντινού χαρακτήρα της πόλης, συνειδητοποιήσαμε πως ο ελληνικός τόπος είναι πλούσιος σε μνημεία και ευθύνη δική μας που ξέρουμε να εκτιμάμε την αξία τους, είναι να τα προστατεύουμε, να τα προβάλλουμε και να τα αξιοποιούμε.

Οι μαθητές της Δ΄ και Ε΄ τάξης