Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Ο...κρυμμένος θησαυρός!

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015.  Φτάνουμε στη Βεργίνα γύρω στις 9.30 το πρωί.  Μια μικρή κωμόπολη του ν. Ημαθίας χτισμένη στη θέση των αρχαίων Αιγών, πρωτεύουσα του κράτους της αρχαίας Μακεδονίας.
Κατευθυνθήκαμε προς το Μουσείο.  Έκπληκτοι σταματήσαμε μπροστά σ' έναν λόφο.  "Τούμπα" ονομάζεται, μας εξήγησε ο ξεναγός.  Γεμάτοι δέος μπήκαμε μέσα, από μια μισοκρυμμένη είσοδο, κι εκεί, μέσα στον σκοτεινό χώρο που παραπέμπει σε ταφικό μνημείο, φανερώθηκαν μπροστά στα μάτια μας οι κρυμμένοι θησαυροί!
Η "αρπαγή της Περσεφόνης", μια υπέροχη τοιχογραφία, η χρυσοποίκιλτη πανοπλία του βασιλιά Φιλίππου του Β΄, η χρυσή λάρνακα διακοσμημένη με το μακεδονικό αστέρι και πολλά άλλα κομψοτεχνήματα με αποκορύφωμα το στεφάνι της βελανιδιάς, που φορούσε ο νεκρός.  Το πιο βαρύτιμο στεφάνι που σώθηκε από την ελληνική αρχαιότητα.  Αποτελείται από 313 φύλλα χρυσού και 68 βελανίδια, ενώ ζυγίζει 714 γραμμάρια.
Μαγεμένοι κοιτούσαμε τα αρχαιολογικά ευρήματα που είδαν το φως το 1977, χάρη στον Μανόλη Ανδρόνικο, έναν σπουδαίο καθηγητή και αρχαιολόγο.
Ενθουσιαστήκαμε από από τον χώρο και τα περίτεχνα έργα τέχνης που αντικρίσαμε!
Νιώσαμε υπερήφανοι για την καταγωγή μας αλλά και για τη σπουδαία κληρονομιά μας.

Οι μαθητές της Δ΄ και Ε΄ τάξης